fbpx

mouse up

2016. december 14., szerda 17:42 Írta: Fröcsi

A téli vadászatnál nincs jobb a világon

Értékelés:
(5 szavazat)

Bár egyre nagyobb a hideg, nem tudja a kedvemet szegni, hiszen még néhány hét, és lehullik az első hó, amit én egyszerűen imádok. Nem tudom, Te hogy vagy vele, de amikor hófehérbe borul a határ, egyszerűen képtelen vagyok betelni a látvánnyal. Na és a téli, havas vadászatok… hát azoknál nincs nagyobb kaland a világon.

A december a gyerekek és a vadászkutyák nagy kedvence. Persze ha hó is hullik… de az akkor maga a Paradicsom. Habár mostanában inkább a január és a február az igazi havas hónap, mi mindig reménykedünk, hátha fehér lesz a karácsony.

Már maga a látvány lenyűgöző, amikor hatalmas vagy éppen sűrű, apró pelyhekben hullani kezd a hó, és egy pillanat alatt minden fehérbe borul. Fantasztikus élmény ilyenkor Gazdival útra kelni, bejárni a határt, megmártózni kicsit a nagy fehérségben. Valahogy belőletek, felnőtt emberekből idővel kiveszik a vágy, hogy meghemperedjetek a friss, puha hóban, azért én ezt soha sem hagynám ki…


De a játék és móka után jöjjön a munka, hiszen abból élünk – ahogy Gazdi szokta mondani; no meg az ám az igazi nagy öröm! A téli vadászatok közül két nagy kedvenc van: a havas vaddisznóhajtás és a fácánvadászat.

Vaddisznóhajtás télen


A vaddisznó vadászat rendkívül népszerű módja az ősz végi és téli vaddisznóhajtás.  Azt hiszem, minden túlzás nélkül állíthatom, hogy egy jól szervezett vaddisznó vadászat a társas vadászatok csúcsa.

Nos, nézzük csak, mi is szükséges hozzá? Kell egy kiváló terület, nem mellesleg vaddisznók, akiknek a viselkedési szokásait nem árt alaposan ismerni (merthogy rafkósak ám nagyon); a vadászatok remek előkészítése és gyakorlott, fegyelmezett hajtók. Ami engem illet, én ezeken a hajtásokon nem szoktam részt venni, erre a munkára apróbb lábú kollégáim (tacskók, foxik) alkalmasak inkább. Szóval, egy szó mint száz, én csak és kizárólag Gazdira bíznám a szervezést, aki azért az elmúlt hosszú évek alatt képbe került a hajtások színvonalát és a szakmai hozzáértést illetően.

Már egyre ritkábban, de néha még azért előfordul , hogy lovas fogattal gyűjtik össze az elejtett vadakat, no nem azért, mintha nem lennének terepjárók Magyarországon, de így van egy különleges hangulata, romantikája a vadászatnak.


A nap végi teríték mellett sem mennék el szó (és kép) nélkül, hiszen az esti nagy esemény felemelő érzés mindig a számomra, amikor a hangosan ropogó máglya gyönyörű megvilágítást ad az ünnepélyes eredményhirdetésnek.

Téli fácánvadászat


Számos módja van a fácánvadászatnak Magyarországon, de az igazi mégiscsak a hagyományos, 8-12 puskára tervezett, napi akár több százas vagy ezres terítékű téli fácánhajtás. Igen, jól hallottad, százas… ezres…  És akkor képzeld el, mi munka ezt összeszedni… No persze ilyenkor más négylábú kolléga is besegít, de gondolhatod, hogy  rendesen kiveszem a részemet én is a munkából.


A vadászok számára mindig az a fontos, hogy a madarak egyenletes ritmusban repüljenek, mert kevés bosszantóbb dolog van annál, ha az éppen kiduplázott puskás felett csapatosan húznak át a kakasok. A hajtásvezető feladata, hogy lehetőleg egyenletesen, és a lővonalon már a megfelelő – 25-35 méter – magasságot elérve repüljenek a lőállásokra a fácánok.

Azt megint csak Gazdi tudja, hogy hol, melyik területen figyelnek oda ennyire a részletekre, és tesznek meg mindent azért, hogy a finom vacsora előtt valami hasonló látványban legyen részed. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy már megint jókor voltam jó helyen.


Nos, sikerült kedvet csinálnom a téli vadászathoz? Csörögj rá bátran a Gazdámra, vagy küldj neki egy e-mailt, és nyugodtan hivatkozz rám. Fantasztikus élményekben lesz részed, ezt garantálom.

Megjelent: 7952 alkalommal
sp-module-title
sp-module-title

Névjegy

Balogh József vagyok, a NATURHUN Kft. tulajdonosa.

A Naturhun munkatársaival együtt napi szinten vadászatokat szervezünk, igyekszünk felejtethetetlen vadászélményeket szerezni ügyfeleinknek.

Ebben a blogban a legnagyobb élményeinket osztom meg Önnel, illetve több mint 20 év tapasztalatával mögöttem tanácsokat, tippeket is adok vadászathoz.

Tartson velem, ha Önnek is a vadászat a szenvedélye, mint nekem!

facan folap 400x275px
jozsi folap2 400x280
vadkacsa02 400x280
muflon
gimszarvas rudli 400x280

logo

H-2053 Herceghalom
Gesztenyés út 11.
Tel.: +36 23 319 041
Fax: +36 23 319 440 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
www.naturhun.hu
Regisztrációs szám: U-000498
EU adószám: 13221388
Adatkezelési tájékoztató

 

Ahol a vadászat kezdődik...

© 2000 - Naturhun | Minden jog fenntartva

 

A weboldal sütiket (cookie) használ. További információ az adatkezelési tájékoztatóban!
Adatkezelési tájékoztató Elfogadom