mouse up

2017. október 23., hétfő 13:30 Írta: Fröcsi

Gímbika vadászat Magyarországon szarvasbőgés idején

Értékelés:
(1 szavazat)

Már augusztus közepén éreztem, hogy a Gazdám egyre izgatottabb. Aztán a vadászbarátain is ugyanezt vettem észre. Nem tudtam mi ez, amíg ki nem mentünk az erdőre, ahol ugyanez a feszültség érződött. Ekkor jutott eszembe, hogy az elmúlt években ugyanígy volt, mert a szarvasbikák már készülődtek a nászra. Igen… ez bizony a nagy kedvenc időszak… a gímbika vadászat és a szarvasbőgés ideje.

Kutyaszemmel furcsállom, hogy miért jó ezeknek a hatalmas állatoknak, hogy hosszú órákig kiabálnak egymásra, aztán azokkal a hatalmas agancsokkal a fejükön néha halálig verekednek, hetekig alig esznek. De mikor először hallottam meg a szarvasbőgést, akárcsak a Gazdám és minden más igazi vadász is, beleborzongtam. Ez az élmény semmivel sem összehasonlítható.

gimbika1
gimbika2

Már augusztus végén ment a harc az erdőn a szarvastehenek kegyeiért. Aztán szeptember elején végre mehettünk vadászni. Jártál már gímbika vadászaton Magyarországon? Nos, nagyon sok a szarvas ebben az országban, és kiváló agancsú szarvasbikák versengenek egymással az ivarzó tehenekért, így szinte minden nap jó bőgésben lehetett vadászni. Azt meg évek óta látom, ha bőgnek a bikák, sikeres a vadászat.

Tudom, Gazdám a legjobb területekre szervezi a gímbika vadászatokat, ahol kiváló felkészültségű vadőrök kísérik a vendégeinket. Délutánonként magaslesen várják a kifigyelt szarvasbikákat, melyeket többnyire a hangjukról felismernek, és ha még elég világos van rövid cserkeléssel közelítenek meg. Reggelente még sötétben hallgatózva tájékozódnak (a hajnali csendben különösen felerősödik a szarvasbőgés), és a szél irányát figyelembe véve választanak leshelyet, majd pirkadatkor óvatosan cserkelni indulnak a bőgő gímbikák után. Nagyon fontos a lővilág, mert az embereknek nincs olyan szaglása, és hallása, mint az óvatos szarvasteheneknek (vagy mint nekem).

Aztán a tudás, a felkészültség és tapasztalat szinte mindig meghozta az eredményét. Micsoda kiváló trófeákat láthattunk közelről a terítéken. Te is megnézheted a legnagyobbak és legérdekesebbek fotóit a Naturhun Facebook oldalán vagy itt a honlapon a galériában.

Ha pedig kedvet kaptál, hogy részt vegyél egy gímbika vadászaton Magyarországon, és Te is átéld ezeket a semmihez sem fogható élményeket, a felmerülő kérdéseiddel keresd a Gazdámat vagy munkatársait telefonon, vagy írj egy üzenetet; ők pedig készséggel válaszolnak.

gimbika3
gimbika4
Megjelent: 951 alkalommal
sp-module-title
sp-module-title

Névjegy

Talán elcsodálkozol most azon, hogy egy vadászkutya blogot ír… Miért vállalkoztam mégis eme nemes feladatra? A Naturhun munkatársai nap mint nap a vadászatok szervezésén dolgoznak; márpedig a vadászélményeinket feltétlen szeretnénk megörökíteni, sőt megosztani, így egyedül én jöhettem számításba.

Becsületes nevem Fröcsi. A blogírásnál jobban csak a vadászatokat szeretem, ha velem tartasz, megérted majd, hogy miért.

Legolvasottabb cikkek

 • Milyen is a vadászat Magyarországon?
  Milyen is a vadászat Magyarországon? Mielőtt belecsapnék a sűrűjébe, és végleg elmerülnék konkrét vadászélményeinkben, hadd szóljak néhány szót Magyarországról, az itteni vadászatokról, vadászokról, hagyományokról és…
  Lejegyezve 2016. október 20., csütörtök 20:53 Tovább 1921 alkalommal Bővebben
 • Figyelem, indul az idény! – Apróvad vadászatok Magyarországon
  Figyelem, indul az idény! – Apróvad vadászatok Magyarországon Imádok a Gazdámmal vadászni minden vadászható vadfajra, de az igazi kedvenceim az apróvad vadászatok most kezdődnek októberben, és egészen január…
  Lejegyezve 2017. október 23., hétfő 13:52 Tovább 1772 alkalommal
 • Igen, jól látod… egy kutya…
  Igen, jól látod… egy kutya… Talán elcsodálkozol most azon, hogy egy vadászkutya blogot ír… Nos, nem egy mindennapi tevékenység ez egy magamfajta eb számára, ezt…
  Lejegyezve 2016. augusztus 17., szerda 18:40 Tovább 1768 alkalommal Bővebben
Fotóalbum
Fotóalbum
Fotóalbum
Fotóalbum
Fotóalbum

logo

H-2053 Herceghalom
Gesztenyés út 11.
Tel.: +36 23 319 041
Fax: +36 23 319 440 
naturhun@naturhun.hu 
www.naturhun.hu
Regisztrációs szám: U-000498
EU adószám: 13221388
Adatkezelési tájékoztató

 

Ahol a vadászat kezdődik...

© 2000 - 2019 Naturhun | Minden jog fenntartva
Honlapkészítés: Illum Marketing Stúdió

 

A weboldal sütiket (cookie) használ. További információ az adatkezelési tájékoztatóban!
Adatkezelési tájékoztató Elfogadom