fbpx

mouse up

2016. október 20., csütörtök 20:53 Írta: Fröcsi

Milyen is a vadászat Magyarországon?

Értékelés:
(2 szavazat)

Mielőtt belecsapnék a sűrűjébe, és végleg elmerülnék konkrét vadászélményeinkben, hadd szóljak néhány szót Magyarországról, az itteni vadászatokról, vadászokról, hagyományokról és szokásokról. Egy olyan gyorstalpalónak szánom ezt a blogbejegyzést, amelynek ha végére érsz, máris otthonosabban tudsz majd mozogni ebben a nagyszerű közegben, és megismersz majd olyan dolgokat, amiket máshol talán még nem is tapasztaltál.

Persze ha már évek óta jársz Magyarországra vadászni, kutyakötelességed mindezeket tudni, de azért nem árt, ha mégis velem tartasz, nosztalgiázol egyet, és újra beleszagolsz egy picit ebbe a különleges világba… Ha meg elkap a vágy, és feltör benned a vadászösztön, ne habozz, jelentkezz minél hamarabb Gazdinál, hogy még az őszi szezonban találkozhassunk.

Ápropó, ősz… az nálunk valahogy így fest… csakhogy kezdésnek megdobogtassam kicsit a szíved.

 

 

Magyarországon a vadászat ősszel valami csodálatos; nincs már nagy meleg, a reggelek és esték egész frissek, de napközben valami fantasztikusan kellemes a levegő, a természet pedig elképesztően gyönyörű. Ez az egyik kedvenc időszakom, hiszen a gím- és dámszarvas-, valamint az apróvadvadászatok ideje van. Irány tehát a természet, ami ilyenkor fantasztikus színekben pompázik, és áradnak azok az elképesztő illatok… amiket ti emberek sajnos nem nagyon éreztek.

Ilyenkor már hajnalban elindul a nap, a vadászatok előtti gyülekező mindig izgalommal teli, hangosan üdvözlik egymást a vadászok, rövid eligazítás, és indulás… Hmmm, csak a gondolatától beleborzongok.

Bár alapjában vidám és humorral teli napoknak néz elébe az, aki Magyarországra jön vadászni, de azért vannak szabályok, amelyek – annak ellenére, hogy betartásáért sem jutalom, sem büntetés nem jár – minden kulturált vadász számára kötelezőek. Tudom, nem túlzottan divatos ma már ez a kifejezés, de mivel a magyar vadászok tradíciótisztelők, a vadászerkölcs még ma is fontos a számukra.

Kezdem a legelején: az avatással… Az első zsákmányszerzés ugyanis nem csupán örömmel, a barátok elismerő szavaival, gratulációkkal jár, hanem bizony egy kellemetlen ceremónia is kötődik hozzá: jó alaposan elnáspángolják az elejtő alfelét… Valahogy így…

 

 

Őszintén szólva nem nagyon értem a lényegét, még szerencse, hogy ez valamiért a vadászkutyákra nem vonatkozik.

Ha „elsőbálos” vadászként látogatsz majd Magyarországra, és sikerült most kicsit lelombozni, hadd vidítsalak fel máris: a fárasztó vadászatokat általában remek lakomák követik; ha az időjárás alkalmas rá, sok esetben a szabadban. Csak ha rágondolok, összefut a nyál a számban… Vigyázat, egy valamit tudnod kell: a magyar ételek, vadhúsok, fűszerek, édességek rendkívül veszélyesek, ha egyszer megkóstolod őket, örökre rabul ejtenek… Én szóltam!

 

 

A fegyver használatával kapcsolatban biztos vagyok benne, hogy nem kell Téged okítani. A vadászpuska nem játék, a humor és vidámság mellett kellő komolyságot követel. Ha kezedbe veszed, a butykost felejtsd el… legalábbis vacsoráig! Alapszabály: Lövést leadni csak akkor szabad, ha kétséget kizáróan az engedélyezett vad – és nem más! – van a célkeresztben.

A magyarországi vadászatokon szokás a vadászkürt használata. A különböző kürtszignáloknak megvan a maga jelentése, de azt még pontosan nem sikerült megfejtenem, hogy melyiknél hogy illik viselkedni. Ilyenkor én is mindig Gazdit figyelem, és rettentő zavarban vagyok. Azért ha teheted, tanuld meg őket… ha mégsem, kapd elő a mobiltelefonod, és kérdezz… (Az ötletet nem tőlem hallottad!)

Kicsit hosszúra nyúlt ez a bejegyzés, pedig számos tudnivalót nem is említettem… Ami késik, nem múlik; tarts velem továbbra is, előbb-utóbb minden szóba kerül. És ne feledd: gyakorlat teszi a mestert. Úgyhogy várunk szeretettel vadászatainkon! Nézd meg aktuális ajánlatainkat, és ne habozz egy percet sem, várjuk árajánlatkérésedet.

Megjelent: 6747 alkalommal
sp-module-title
sp-module-title

Névjegy

Balogh József vagyok, a NATURHUN Kft. tulajdonosa.

A Naturhun munkatársaival együtt napi szinten vadászatokat szervezünk, igyekszünk felejtethetetlen vadászélményeket szerezni ügyfeleinknek.

Ebben a blogban a legnagyobb élményeinket osztom meg Önnel, illetve több mint 20 év tapasztalatával mögöttem tanácsokat, tippeket is adok vadászathoz.

Tartson velem, ha Önnek is a vadászat a szenvedélye, mint nekem!

facan folap 400x275px
jozsi folap2 400x280
vadkacsa02 400x280
muflon
gimszarvas rudli 400x280

logo

H-2053 Herceghalom
Gesztenyés út 11.
Tel.: +36 23 319 041
Fax: +36 23 319 440 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
www.naturhun.hu
Regisztrációs szám: U-000498
EU adószám: 13221388
Adatkezelési tájékoztató

 

Ahol a vadászat kezdődik...

© 2000 - Naturhun | Minden jog fenntartva

 

A weboldal sütiket (cookie) használ. További információ az adatkezelési tájékoztatóban!
Adatkezelési tájékoztató Elfogadom