mouse up

Fácán (Phasianus colchicus)

Fácán
Az elmúlt évszázadokban és évtizedekben a fácánnak számos alfaját telepítették, (amelyek őshazája Ázsia) illetve vonták tenyésztésbe Magyarországon, ezek egymással kereszteződtek, így jött létre egy hibrid, amit „vadászfácán”-nak nevezünk.

Ezek a vadászfácánok, mivel előszeretettel porfürdőznek, szeretik a laza homokos talajokat, legfeljebb 400 m tengerszint feletti magasságig érzik jól magukat, előnyben részesítik a sík és enyhén lankás vidékeket. Optimális élőhelye a változatos, fás-cserjés vegetációjú vidék, ahol jó búvóhelyet találhat.

Magyarországon ősszel kedvelt társasvadászat a fácánvadászat. Évente mintegy 1,5 - 2 millió darab fácánt helyeznek ki, melyből 500-700 ezer kerül terítékre.

Vadászati módok

A hagyományos hajtóvadászatok – U hajtás, ráhajtás - mellett különös élményt jelentenek a kutyás keresővadászatok. Ráhajtások alkalmával 8 – 10 fős vadászcsoport a sűrűn fedett területeket állja le, és a hajtók egy adott jelre kezdik meg a hajtást. Nagytömegű fácán hajtása és vadászata lehetséges így. U – hajtás (amit napjainkban ritkán rendeznek) alkalmával a vadászok és a hajtók U alakban állnak fel, és együttesen hajtják a területeket.

Keresővadászat alkalmával egy kisebb vadászcsoport néhány hivatásos vadásszal, kutyával végigbokrássza az árokszéleket, patakparti nádasokat. Ilyenkor lehetőség nyílik nyúl és egy-egy felröppenő kacsa lelövésére is. Éppen ezért legelterjedtebb apróvadunk leggyakrabban az Alföldön fordul elő, és jól kombinálható nyúl- illetve vadkacsavadászattal.

Vadászati idény

Fácán (Phasianus colchicus)október 1 - február utolsó napja
Fogoly (Perdix perdix)október 1 - december 31.
Fácán
Fotóalbum
Fotóalbum
Fotóalbum
Fotóalbum
Fotóalbum

logo

H-2053 Herceghalom
Gesztenyés út 11.
Tel.: +36 23 319 041
Fax: +36 23 319 440 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
www.naturhun.hu
Regisztrációs szám: U-000498
EU adószám: 13221388
Adatvédelmi nyilatkozat

 

Ahol a vadászat kezdődik...

© 2000 - 2017 Naturhun | Minden jog fenntartva
Honlapkészítés: Illum Marketing Stúdió